top of page

De streek rond Tabernas

Tabernas centrum (A 10min)

Tabernas is een dorpje en gemeente in Andalusië, Spanje. Het ligt in de provincie Almeria. De oppervlakte is 280 km² en er wonen zo'n 3600 mensen.

Tabernas ligt in de Tabernaswoestijn, een woestijnlandschap dat ontstaan is door een tekort aan neerslag. Dit komt door de zogenaamde orografische schaduw, waarbij een ligging tussen twee bergketens zorgt voor het tegenhouden van neerslag. Dit uit zich in een vegetatie van voornamelijk cactussen.

De provincie staat beroemd als de locatie voor de opname van vele van de Spaghetti Western films. De droge en dorre landschappen van de Taberna woestijn – de enige woestijn van Europa, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park van de Sierra Nevada – waren perfecte set locaties voor de films van Sergio Leone. David Lean heeft er ook sommige scènes gefilmd waaronder de Oscar winnende film Lawrence of Arabia. In het dorp van Tabernas kunt u de filmset locaties bezoeken.


Een leuk dagje uit is het Mini-Hollywood themapark Oasys Parque waar veel van de oude “spaghetti westerns” werden gefilmd. Er zijn dagelijks shows. Tevens is er een zwembad en ook een dierentuin. Mini-Hollywood is een gebied gelegen in de woestijn van Tabernas. De unieke, prachtige en mysterieuze landschappen vormen de achtergronden voor historische legendarische films. Vlakbij Oasys Parque ligt Fort Bravo waar nog steeds diverse films worden opgenomen. Ook Fort Bravo is zeker een bezoek waard

 

Sorbas & Nijar (A 15min)

Sorbas en Nijar zijn nabijgelegen stadjes met een prachtige mix van Arabische en Andalusische cultuur en gastronomie. 

In de dorpen Sorbas en Níjar kun je handwerk, zoals ceramiek en geweven kleden bekijken. Sorbas is een potterbakkersdorp, unieke gelegen tussen twee kloven en bekend om zijn keramiek en casas colgantes ( hangende huizen ) 

Turrillas (A 15min)

Een bergachtig baantje leid je vanaf onze cortijo naar dit hooggelegen, pittoreske dorpje, vanwaar je vanaf een mirador een kilometersverre zicht hebt op de weide omgeving.

 

Proef het water van het kleine fonteintje in het centrum van het dorpje of ga een hapje eten in het enige restaurant dat het dorpje rijk is.

Lucainena de las Torres (A 25 min)

Dit dorpje is uitgekozen tot een van de 20 mooiste dorpjes van Spanje.

Met slechts 70 inwoners kan u rustig flaneren in de fleurige steegjes. In dit dorpje vonden ook filmopnames plaats voor een western.

De Tabernaswoestijn  (A 10 min.)

 (Spaans: Desierto de Tabernas) is een halfwoestijn in de Spaanse provincie Almería. De woestijn is een beschermd natuurgebied van 280 km².

Het droge klimaat van de woestijn wordt veroorzaakt door de ligging van bergketens rondom de Tabernaswoestijn: ten gevolge van stijgingsregens slaat de waterdamp in de lucht op deze ketens neer en bereikt de woestijn niet. Ten noorden van de woestijn ligt de Sierra de los Filabres en ten zuiden van de woestijn ligt de Sierra de Alhamilla. Verder weg liggen de Sierra Nevada en de Sierra Gador. De zon schijnt ongeveer 3000 uren per jaar (waarbij 12*365=4380 uur per jaar het hoogst mogelijke is) en dat is ongekend veel in Europa, aangezien er maar weinig plaatsen zijn waar de zon in Europa meer dan 3000 uur per jaar schijnt.

Er valt ongeveer 24 cm (240 mm) neerslag per jaar en deze neerslag valt zeer geconcentreerd, gemiddeld in niet meer dan 4 dagen per jaar. Echter volgens de droogte-index van de klimaatclassificatie van Köppen heeft de Tabernaswoestijn hierdoor eigenlijk een steppeklimaat en geen woestijnklimaat. Dit komt echter alleen maar doordat de regen gemiddeld gezien in het winterhalfjaar valt en er dan in die tijd door de lagere stand van de zon minder verdamping van de gevallen neerslag plaatsvindt. Dit heeft tot gevolg dat er in de Tabernaswoestijn wel meer vegetatie aanwezig is dan in een echte woestijn (zie het kopje vegetatie).

De Tabernaswoestijn bezit, hoewel het er erg droog is, een behoorlijk aantal verschillende soorten xerofyten. Een aantal van deze planten komt zelfs alleen maar voor in de Tabernaswoestijn. Vetplanten zijn voorbeelden van xerofyten en een aantal vetplanten floreert goed in de Tabernaswoestijn, met name de planten in het geslacht opuntia.

Themapark Oasys Mini-Hollywood (A 20 min)

Als u houdt van Westernfilms, dan mag u zeker Mini-Hollywood / Oasis niet vergeten te bezoeken. Dit thema-park ligt in de prachtige en enige woestijn van Europa of de woestijn van Tabernas, wereldberoemd voor de meer dan 250 films die er gedraaid zijn tijdens de jaren 60 en 70. In dit westerndorp, dat ooit de filmset was van bekende films, zoals The good, the bad and the ugly of Once upon a time in the west kunt u zich voor een dag inleven in de far west. De mogelijkheid om Cowboy- of Indianenkleding aan te trekken, op de paarden te zitten,  de verschillende huisjes, zoals het saloon, de gevangenis of het huis van de sheriff te bezichtigen en te genieten van de drie shows, geven u de  garantie voor een dag plezier met de hele familie. Nadat u alles gezien heeft, moet u zeker nog een bezoekje brengen aan het dierenreservaat, waar u meer dan 200 dieren kunt observeren in hun natuurlijke omgeving.

 

Casa Rural Cortijo OrO Verde Tabernas

Paraje Oro Verde - 04200 Tabernas  -Tel :  + 34 685 697 606  
cortijo-oro-verde@hotmail.com
bottom of page